17010 obecní synagoga

ve Vrchlického ulici

Nutnost vybudování synagogy se objevila po rozdělení města Těšín v roce 1920, protože všechny židovské modlitebny s výjimkou jedné zůstaly v polské části města. V roce 1928 zakoupila českotěšínská židovská obec pozemek pro stavbu synagogy, ale v roce 1931 výstavbu nové budovy vzdala a pozemek prodala. Za utržené peníze byla zakoupena starší jednopatrová budova v Schillerově ulici č. 8; záměrem byla její přestavba na synagogu. Přestavbu provedla v letech 1932 – 1933 stavební firma Adalberta Brejzka podle návrhu architekta Rosthala nákladem 300.000 Kč. - Slavnostní otevření a zasvěcení nové synagogy proběhlo dne 9.12.1933 za účasti rabína dr. Ernsta Baase. - Na podzim roku 1939 byla synagoga vypálena nacisty. - Synagoga stála na pětici pozemků; všech pět (pozemkové parcely č. 177/1, 178/1, 177/2, 178/2 a 672) patří městu Český Těšín.

Zdroj: Jiří Fiedler + H.Wawreczka, Český Těšín - Příběh města na levém břehu