← kaple zvaná Žižkova (Drmoul) kaple (Drnholec) →

na návsi, u rybníka

Synagoga byla postavena na počátku 19. století, odborná literatura uvádí dvě data: 1801 a 1803. Pozemek, na němž synagoga stála, měl rozlohu necelých 126 metrů čtverečních. Synagogu vlastnila místní židovská obec. – Architekt Alfred Grotte v knize „Typy německých, českých a polských synagog od XI. do počátku XIX. století“ popisuje v této synagoze systém zdvojených pilastrů (reliéfních polosloupů) a dále upozorňoval na západní emporu (galerie pro ženy nesená klenbou či sloupy), jež připomínala varhanní kůry barokních kostelů. Empora byla přístupná domem, kde se nacházely byty představitelů náboženské obce. V této budově s popisným číslem XIII se kromě bytů nacházela i židovská škola, rituální lázeň, pekárna a prostor pro porážku zvířat. Nad vnějším portálem se nacházel nápis v hebrejštině, který zněl: „Do domu Božího chci jít.“ – Synagoga sloužila svému účelu s největší pravděpodobností až do roku 1938, kdy byla na podzim vypálena a stržena. - Na místě zbořené synagogy byla v letech 1945 - 1946 postavena hasičská zbrojnice, nyní zde stojí obytný dům. Židovský obecní dům stojící vedle synagogy byl zbořen až roku 1981. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Jana a Milan Böhmovi z Drmoulu).

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Lukáš Svoboda, Muzeum Karlovy Vary