kaple (Hrozová) →

SZ od kostela

Synagoga v Hroznětíně byla postavena v 18. století, v roce 1847 měla být již ve vlastnictví místní náboženské obce. - Stávala nedaleko hroznětínského kostela na malém ostrůvku, který tvořil z jižní strany mlýnský náhon a od severu říčka Bystřice. - Ve stabilním katastru z roku 1842 ji lze nalézt pod číslem 83. - Celková výměra synagogy činila 119 metrů čtverečních, modlitební sál měl rozměry 11 x 6,7 metru. Se synagogou stavebně souvisel i dům, v němž se nacházel byt, pekárna a škola. Podle regionálního historika a archeologa Antona Gnirse zhotovil do interiéru synagogy jistý sochař Karl Lorenz v letech 1817 a 1818 dřevěný vyřezávaný sloup a „oltář“, což se dá zřejmě označit za svatostánek (aron ha-kodeš, místo pro umístění Tóry). Po stranách stály sloupy, které podpíraly původní klenbu. Kázání a přednes Tóry se konal na zvýšeném pódiu před aron ha-kodeš, nad nímž bylo umístěno kruhové okénko. - Synagoga byla v roce 1880 poškozena požárem, po kterém již nebyla obnovena v původní podobě, a proto měl sál plochý strop. Před požárem byla empora (galerie pro ženy) podezděná, po požáru již jen dřevěná a zasahovala téměř do poloviny sálu. - Stavba synagogy prošla několika přestavbami, jež architekt Alfred Grotte považoval za nepříznivé. – Svému účelu sloužila synagoga ještě ve 30. letech 20. století. Poslední svatby se v ní podle matriky konaly v roce 1933. – Synagoga byla zbourána okolo roku 1956. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Synagoga stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2643) je v soukromém vlastnictví (Jan Vlk z Hroznětína), druhý (pozemková parcela č. 83/1) je také v soukromém vlastnictví (Emilie Veverková z Hroznětína) a třetí (pozemková parcela č. 2342/4) patří městu Hroznětín.

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Lukáš Svoboda, Muzeum Karlovy Vary