židovský hřbitov (Hřivčice) →

okolo 1782, přestavba koncem 19. století
v SZ části návsi

Pamětní kniha hříškovské židovské obce sahá do roku 1782. Roku 1893 byl předsedou židovské obce Josef Schleim. Za jeho starostenství obec ještě vzkvétala, restaurovala synagogu, která zde již byla od počátku obce a měla ještě z dřívějších let svou rituální lázeň. Při přestavbě synagogy bylo použito části domu náležejícího židovské obci, v němž byla dlouhá léta židovská škola a rabínův byt. Vlivem úbytku židovského obyvatelstva na venkově židovská náboženská obec v Hříškově definitivně zanikla ve 30. letech 20. století. Od roku 1936 nebyla synagoga používaná k bohoslužbám, od roku 1941 byla v soukromém vlastnictví, po roce 1954 byla zbořena a srovnána se zemí. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Zdeněk Chlouba z Hříškova).

Zdroj: Jiří Fiedler