Zaniklé (známka 600) ostatní

650 m jihozápadně od hlavního náměstí, severně od Nádražní ulice

Hřbitov měl výměru 12,12 arů, byl vybudován na místě odkoupené parcely č. 835 v tzv. Brněnské trati, jež se nacházela nedaleko silnice do Šakvic. Vstupu na hřbitov dominovala obřadní síň o rozměrech 5 x 6 m, s portálkem zakončeným lomeným obloukem s motivem šesticípé hvězdy. V obřadní síni stával pohřební kočár a stroj na spouštění rakví do hrobu. Po obou stranách síně se nalézaly vstupní branky pro pěší. Areál hřbitova vymezovala cihelná zeď o výšce 1,5 m - 2 m a tloušťce 50 cm. Plochu hřbitova rozdělovala hlavní středová cesta, kolmo k ní stálo 8 pravidelných řad hrobů, jejichž celkový počet byl odhadem necelých 100 kusů. Hřbitov byl za 2. světové války těžce poškozen nacisty. Po 2. světové válce se zde krátce znovu pohřbívalo, i novodobé náhrobky a pomníčky obětí nacismu však vandalové ničili. Tahanice mezi ŽNO v Brně, která se bránila zrušení hřbitova, a městem Hustopeče, které prosazovalo bezpečnostní hlediska a nápravu zuboženého stavu, skončily v roce 1980, kdy zástupci ŽNO a Městského národního výboru dohodli, že židovský hřbitov v Hustopečích bude zrušen jako pohřebiště a bude na náklady města upraven na parkovou plochu, u níž budou dodržovány tradiční rituální předpisy (žádná výstavba či silniční komunikace.). Náklady na úpravu hřbitova byly vyčísleny na 99 349 Kč. V 80. letech 20. století byly zbylé náhrobky prodány, tři strany ohradní zdi a obřadní budova byly zbořeny a na části hřbitovní plochy byly postaveny drobné garáže občanů. Většina hřbitova je upravená jako parčík opatřený pomníčkem - pamětní deskou. - Hřbitov se rozkládá na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 2408 a 2500/117) patří městu Hustopeče, třetí (pozemková parcela č. 2500/30) je v soukromém vlastnictví (Josef Strouhal z Hustopečí).

Zdroj: Mgr. Soňa Nezhodová PhD., Městské muzeum a galerie Hustopeče