kaplička (Chlebov) →

Zaniklé (známka 600) ostatní

směr výjezd z města na Háje, ulice Osvobození (před mostem po pravé straně)

V Chebu byly celkem tři židovské hřbitovy; první existoval do roku 1418, po roce 1417 byl založen druhý, který byl zrušen koncem 15. století. Poslední, historicky třetí, hřbitov pochází z roku 1872. V letech 1939 - 1944 demolován nacisty, po válce, kdy byli z města vyhnáni poslední němečtí obyvatelé, vyhlásila radnice neoficiálně místo hřbitova za kamenolom. Češi si chodili pro náhrobky, odváželi je a využívali na soukromé či veřejné účely (dláždění a podobně). Žádný z náhrobků se nedochoval, není známo, kde skončily. Dnes jsou na místě hřbitovní plochy zahrádkářská kolonie a řadové garáže. - V roce 1969 byl na okraji hřbitova odhalen pomníček. - Hřbitov se rozkládal na dvojici hlavních pozemků (pozemkové parcely č. 1684/1 a 1755/1); oba patří městu Cheb. Ktomě toho jsou v rámci těchto pozeků vyděleny ještě desítky malých pozemků pro jednotlivé řadové garáže; ty jsou v soukromém vlastnictví.

Zdroj: Jiří Fiedler + Jana Frank a kol.: Židovské hřbitovy a památky KV kraje