kaple (Chomýž) →

Zaniklé (známka 600) ostatní

na jihozápadním okraji města, za jižní stranou Beethovenovy ulice

Hřbitov z roku 1892, zdevastovaný v roce 1938 i později. Koncem 70. let 20. století byl hřbitov hodně zpustlý a značně zarostlý. Protože si židovská obec stěžovala na zanedbaný stav hřbitova, město kolem roku 1982 navrhlo změnit hřbitov na pamětní parčík. S tímto návrhem židovská obec souhlasila s tím, že žulové náhrobky si odveze pražská židovská obec a poté se na hřbitově vybuduje parčík. Zástupce židovské obce odsouhlasil i zbourání obřadní síně a přilehlého domku pro hrobníka. V roce 1983 vznikl projekt přeměny hřbitova na parčík v rámci tzv. Akce Z. Ze hřbitova byly počátkem roku 1986 odvezeny žulové pomníky, jak se později ukázalo, člen pražské židovské obce, jež měl odvoz na starost, pomníky prodal, tedy zřejmě ukradl. Ostatní pomníky na hřbitově většinou zůstaly, ale byly velmi poničené. Po odvezení pomníků začala v březnu 1986 demolice obřadní síně a domku hrobníka. Bouralo se celé jaro 1986, pak začala oprava a dostavba zdí a na podzim 1986 byla na celou plochu hřbitova kvůli srovnání nerovností navezena asi půlmetrová vrstva ornice. Spousta menších zbytků pomníků zůstala pod touto ornicí, která se srovnala a následně osázela. Stavba končila na podzim 1987, kdy se udělalo přední kovové oplocení a také žulová pamětní deska s nápisem. Na podzim 1987 byl parčík za přítomnosti zástupců pražské židovské obce otevřen. Hřbitov byl asi do let 1993 - 1994 udržován, pak se ale kvůli problémům s vlastnictvím pozemků údržba zhoršila, tráva se sekala až jako poslední ve městě, parčík začal upadat. Začali se sem stahovat narkomani a bezdomovci, byla rozbita pamětní deska i lavičky. K obnově řádné údržby parčíku došlo až v roce 2006. - Pozemek se židovským hřbitovem patří městu Chomutov.

Zdroj: Jiří Fiedler, Stanislav Drexler

• Jiří Fiedler napsal 19.02.2012 16:26

Hřbitov z r. 1892, zdevastovaný v r. 1938 i později. V letech 1986-87 zcela zlikvidován a pozemek upraven na parčík. - Na jihozáp. okraji města, za komunálním hřbitovem, za jižní stranou Beethovenovy ulice (dalo by se přesně vyznačit na posunutém plánku).