hřbitov (Chomýž) →
17058 židovská obřadní síň

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
v JZ části města, v J rohu židovského hřbitova

Budova obřadní síně byla postavena v roce 1910. Přilehlý židovský hřbitov byl v roce 1938 zdevastován, k devastaci docházelo i později, i když se zde pohřbívalo až do roku 1968. Protože si židovská obec později stěžovala na zanedbaný stav hřbitova, město kolem roku 1982 navrhlo vybudování pamětního parčíku. S tímto návrhem židovská obec souhlasila, její zástupce odsouhlasil i zbourání obřadní síně a přilehlého domku pro hrobníka, přestože obřadní síň byla v relativně dobrém stavu. V roce 1983 vznikl projekt přeměny hřbitova na parčík. Ze hřbitova byly na začátku roku 1986 odvezeny žulové pomníky a poté v březnu 1986 začala demolice obřadní síně a domku hrobníka, která trvala celé jaro 1986. Postupně do podzimu 1987 byl hřbitov přeměněn na parčík. - Pozemek, na němž obřadní síň stála, patří městu Chomutov.

Zdroj: Jiří Fiedler, Stanislav Drexler

Budova z r. 1910, zbořena nejpozději v r. 1986. (Foto je z r. 1982)