kaple sv. Urbana (Jevišovka) →
17070 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

snad 16. století
Poloha:
pozemek přiléhající k vnější straně severní městské hradby, za někdejší Chornickou bránou, na nároží dnešních ulic Třeb

Hřbitov neznámého stáří, pochovávalo se na něm od roku 1630. K pohřbům byl užíván do roku 1836 (do založení nového hřbitova), předpokládá se tu více než 500 hrobů. Později byl pozemek využitý jako sad s vysazenými ovocnými stromy. Roku 1910 byla v severozápadní části hřbitova postavena secesní vícepatrová budova židovského chudobince a starobince čp. 269 z nadace Simona a Joachima Apfela. V letech nacistické okupace sídlil v budově německý domov mládeže; tehdy byly dochované náhrobky převezeny na nový hřbitov. Po 2. světové válce byly na části hřbitova postaveny i garáže občanů. - Hřbitov se rozkládal na 32 pozemcích; dva z nich (pozemková parcela č. 66/1 a stavební parcela č. 333) patří Židovské obci v Praze, další tři (pozemkové parcely č. 66/6 a 66/11 a stavební parcela č. 334) patří městu Jevíčko, ostatní pozemky (pozemkové parcely č. 66/6 - 66/10 a 67/1, dále stavební parcely č. 134 a 519 - 538) jsou v soukromém vlastnictví.