← synagoga (Jihlava) kaple (Jilem) →
17072 židovská obřadní síň

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
(starší), 1903 - 8.12.1904 (vysvěcení)
v ulici U Cvičiště

K založení židovského hřbitova na západním předměstí Jihlavy v ulici U Cvičiště došlo buď v roce 1867 nebo v roce 1869. Náklady na pořízení pozemku činily 7000 zlatých. V roce 1903 byla prostá budova márnice u vstupu přestavěna na velkou obřadní síň v novorománském slohu podle projektu stavebního rady Wilhelma Stiassného. V roce 1904 byla stavba dokončena včetně dvou křídel hřbitovní zdi, která uzavírala celý hřbitov z východní strany. Dne 8.12.1904 síň vysvětil jihlavský rabín dr. Unger. V roce 1939 byl hřbitov před požárem jihlavské synagogy zničen; výtržníci povalili většinu náhrobků a vypálili obřadní síň. V letech 1968 – 1969 byl hřbitova upraven a zkrácen, byla postavena malá obřadní síň. V letech 1992 a 1993 byl vstup osazen kovovou vstupní bránou se židovskou symbolikou. Do průčelí byla zasazena kovová pamětní deska. V dalších letech byly postaveny a očištěny pomníky. V roce 1997 tu byl odhalen pomník obětem holocaustu. Mezi zde pohřbené patří i rodiče a sourozenci hudebního skladatele Gustava Mahlera. - Obřadní síň stála na trojici pozemků; všechny tři pozemky (pozemkové parcely č. 5818/1, 4347/2 a 4347/6) patří městu Jihlava.

Zdroj: Jiří Fiedler