← kaple (Jižná) Egerova modlitebna (Josefov) →
17076 Cikánova synagoga

v Bílkově ulici

Synagogu nechal vystavět na své náklady nejpozději v roce 1613 učenec Šlomo, zvaný Zalkind Zigeuner (česky Cikán); proto je také nazývána Cikánova či Zigeunerova synagoga. Při velkém požáru Starého Města roku 1689 byla synagoga kompletně zničena. Roku 1701 byla znovu vystavěna v mnohem větší podobě Izacharem Bunzlem. V roce 1754 opět vyhořela a následujícího roku byla obnovena. Z této doby pocházel i její raně barokní charakter, který byl vyjádřen vysokými kordonovanými římsami a štukovou výzdobou klenby s motivy vinné révy. V roce 1883 byla v této synagoze zavedena reformovaná bohoslužba. Při synagoze byl též založen pěvecký sbor. Následně byla bima přesunuta k východní stěně a došlo k rekonstrukci schrány na tóru. Při severní části se nacházela galerie pro ženy. - Cikánova synagoga se nacházela v Bílkově ulici až do dne 6.5.1906, kdy byla zbořena v rámci asanace Josefova. Ze synagogy se zachovala pamětní deska umístěná dnes v Jeruzalémské synagoze v Praze. - Synagoga stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 87) je v soukromém vlastnictví (Anna Třeštíková z Černošic), druhý (pozemková parcela č. 74) je také v soukromém vlastnictví (asi 12 spoluvlastníků) a třetí (pozemková parcela č. 126) patří městu Praha.