kaple (Krásný Dvůr) →

Torzální (známka 500) ostatní

severně od zástavby, v sousedství městského hřbitova

Zůstala jen menší skupina dochovaných náhrobních kamenů. - V roce 1870 byl v Krásně založen židovský pohřební spolek Chevra Kadiša a zřízen hřbitov, který původně sloužil pro židy z celého území c. k. okresního hejtmanství Valašské Meziříčí. Hřbitov byl umístěn na parcele č. 438 v půli cesty mezi Krásnem a Byninou. První pohřeb se zde konal v následujícím roce., kdy byla pochována dcera učitele náboženství Jakuba Kohna, zemřelá dne 8.7.1871. - Původní dřevěné oplocení bylo v roce 1877 nahrazeno novým se zděnými sloupky a dřevěnými plaňkovými poli. - V roce 1905 byl hřbitov rozšířen o parcelu č. 438/5 a ohrazen cihlovou zdí. - Městský národní výbor jednal od roku 1953 s Židovskou obcí o zrušení hřbitova. Ta to však důrazně odmítala. V roce 1955 však MěNV získal, údajně díky úplatku, souhlas Židovské obce v Kyjově ke zrušení hřbitova. Následovaly souhlasy Okresního národního výboru, Ministerstva místního hospodářství a dalších institucí. Již v roce 1956 byla zbořena ohradní zeď a to spustilo postupné rozkrádání náhrobků. Záměrem MěNV bylo všechny náhrobky odprodat a místo nich postavit pomník zemřelých a pohřbených podle návrhu Ing. Jaroslava Hlaváče z roku 1961. MěNV proto vyjednával souhlas Krajského národního výboru. Proti rušení hřbitova se ovšem vehementně postavila Židovská náboženská obec v Ostravě, do jejíhož majetku byl hřbitov převeden. Ta mimo jiné uváděla, že na hřbitově je 150 - 200 náhrobků velké historické hodnoty. MěNV namítal, že na hřbitově je již pouze okolo 70 náhrobků. MěNV, jenž nadále prováděl bez vědomí Židovské obce další zásahy do hřbitova, argumentoval tím, že hřbitov neruší, ale provádí pouze jeho rekonstrukci. - Spory ukončila až kupní smlouva, kterou v roce 1970 MěNV od Židovské náboženské obce v Ostravě získal část hřbitova a budovu obřadní síně. Posledních 17 náhrobků, které na hřbitově zůstaly, bylo na části hřbitova, která zůstala židovské obci, sestaveno do tvaru židovské hvězdy. Po roce 2000 byla symbolicky vydlážděna i plocha mezi náhrobky. - Židovská obřadní síň dnes slouží pro celý městský hřbitov. - V pozadí je nový regionální hřbitov vojáků nacistického wehrmachtu. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Ostravě.