← původně židovská obřadní síň (Kroměříž) starý židovský hřbitov (Kroměříž) →
17103 stará synagoga

v Moravcově ulici

Synagogu postavil na nepravidelném půdorysu při městských hradbách v letech 1689 – 1694 biskupský stavitel Matyáš Parst podle plánů císařského stavitele Giovanního Pietra Tencally. - Jednalo se o lvovský typ synagogy se čtyřmi sloupy okolo bimy uprostřed hlavního sálu (12,2 x 14, 7 m), sklenutého devíti křížovými klenbami nepravidelného tvaru mezi klenebními pasy. Ženské oddělení na severní straně se do sálu otevíralo třemi arkádami v přízemí i patře. Na separačním plánu z roku 1727 je průčelí synagogy zakresleno s vysokou atikou, dvojicí sdružených oken, kamenným portálem hlavního vstupu a vnějším schodištěm pro ženy. Mezi lety 1728 – 1742 byla před hlavním vstupem vystavěna klenutá předsíň, v roce 1888 doplněná o ženské schodiště na nově vestavěnou západní galerii. – Synagoga sloužila k bohoslužbám do otevření Nového templu v roce 1910, ale v roce 1921 byla předána městu a zbořena. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Libuše a Ing. Jiří Coufalovi z Kroměříže).

Zdroj: Arno Pařík: Barokní synagogy v českých zemích