← synagoga (Kundratice) kaple Panny Marie (Kundratice) →
17105 židovský hřbitov pro Hartmanice

Zaniklé (známka 600) ostatní

kolem roku 1870
SSV od vsi

Zůstalo jen pár ostění hrobů, ostatní jsou odstraněny. Zůstaly jen malé zbytky ohradní zdi. Plocha hřbitova je udržovaná. - V roce 1870 zakoupila židovská obec Kundratice kus pole (asi 517 m2) po pravé straně silnice z Hartmanic do Dlouhé Vsi (směr Sušice) při odbočce do Palvinova. Hřbitov, zaplněný hebrejsky a německy psanými náhrobky, sloužil pro pohřby především z města Hartmanic, Železné Rudy a okolí necelých 70 let. Poslední pohřby se uskutečnily asi ve 20. letech 20. století. - Po německém záboru pohraničí v říjnu 1938 byly náhrobky ze hřbitova odvezeny a použity údajně ke stavbě silnice v Kundraticích. - Dne 29.4.1945 tu bylo do společného hrobu uloženo 12 žen z pochodu smrti z Helmbrechtsu do Volar, které zemřely během noci v Hořejším Krušci. Dřevěný náhrobek na hromadném hrobě připomíná tvarem lidová šumavská "umrlčí prkna". - Jediný dochovaný náhrobek je umístěn u Hartmanické synagogy. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.