← kostel sv. Voršily (Kynšperk nad Ohří) kaple sv. Václava (Kyselka) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné synagogy

v Dlouhé ulici, v části zvané Bühl

Pravděpodobně na místě starší synagogy byla postavena synagoga nová; dřevěná přízemní budova připomínala spíše chalupu lidové architektury, neboť byla roubená a měla hrázděné štíty kryté bedněním. V literatuře se jako doby vzniku stavby nejčastěji objevují roky 1784 nebo 1803 (renovace objetu jsou doloženy v letech 1872 a 1878). Interiér byl typickým příkladem vesnické synagogy západních Čech, jež jsou charakteristické kombinací modlitebny a bytu správce synagogy (tzv. šámese). Hlavní obřadní sál měl sekundárně vytvořenou dřevěnou valenou klenbu. - Od prosince 1930 nebyla synagoga již využívána k bohoslužbám; byla vypálena ještě před "křišťálovou nocí", v noci 20.10.1938. Vypálili ji nacisté Josef Plail,Josef Mähnerl a Franz Schmidkunz. Interiérové vnitřní bohoslužebné zařízení, částečně pocházející ještě z baroka, bylo rozkradeno. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Kynšperk nad Ohří.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do