Torzální (známka 0) ostatní

Z od městečka, při silnici do Záhoří

Obvodová zeď je zčásti vcelku zachovalá, zčásti je prakticky rozpadlá. Hřbitov a jeho okolí jsou nově zbaveny náletových dřevin. Nejsou zde dochovány téměř žádné náhrobky. - Hřbitov neznámého stáří, nejpozději ze 17. století, svému účelu sloužil do roku 1938. - Podle záznamů z matričních knih zemřelých od roku 1819 do roku 1928 bylo na luckém hřbitově pohřbeno přes tři sta osob. Po zabrání československého pohraničí nacistickým Německem a během 2. světové války došlo ke značné devastaci hřbitova. Hřbitov byl ničen a pustnul i po válce. Vnitřní prostor zarostl náletovými dřevinami natolik, že hřbitov bylo možno navštívit pouze v období vegetačního klidu. Na jaře roku 2013 bylo celé prostranství hřbitova vyčištěno. Doposud se na hřbitově, který je obehnán přes metr a půl vysokou kamennou zdí, nachází pět náhrobků (z toho jen tři celé) a jedno neúplné ostění hrobu. Nejstarší náhrobek pochází z 80. let 18. století, ostatní pocházejí zřejmě z 60. let 19. století. Jejich přesnému určení brání pokročilá eroze kamene v místě textu. Do současné doby se zachovaly i obvodové zdi budovy, která sloužila pravděpodobně spíš než jako márnice coby sklad pohřebního nářadí. - Hřbitov je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek se hřbitovem patří obci Verušičky; v roce 2024 půjde na opravu hřbitova 250.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.

Zdroj: Jiří Fiedler + Mgr. Lukáš Svoboda, Muzeum Karlovy Vary