v JV části vsi

V Malé Šitboři stávala synagoga více než sto let, a to od roku 1808 do roku 1914. Tato sakrální stavba sloužila nejen místní židovské komunitě, ale také židovskému obyvatelstvu z nedalekého Milíkova. - Nacházela se v JV části obce uprostřed malého prostranství. Budova, v níž se synagoga nalézala, byla rozdělena na dvě samostatné parcely s čísly 51 a 52. Na parcele č. 51 se nacházel tzv. "nespalný dům", tedy kamenná synagoga. Na parcele č. 52 pak stál tzv. "spalný objekt", v němž byl byt rabína, pekárna, rituální lázeň, škola a stodola. Obě budovy byly pod jednou střechou. Synagoga byla rozdělena do dvou částí, na mužskou a ženskou. Pro muže byl vyhrazen prostor v přízemí a pro ženy galerie v patře, do obou částí vedly oddělené vchody skrze obytnou budovu. Strop synagogy byl opatřen nepravou klenbou ze dřeva, které bylo omítnuto. - Synagoga byla pro náboženské účely využívána pravděpodobně do 70. let 19. století, protože samotná židovská obec byla zrušena v roce 1875. – V říjnu 1914 synagoga i s roubeným stavením, kde se měl nacházet byt rabína, vyhořela a následně byla stržena. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Pavel Vaněk z Malé Šitboře).

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary