kapličky křížové cesty (Mariánské Pole) →

Opravené (známka 0) ostatní

Židovská obec v Mariánských Lázních existovala již roku 1824. Od roku 1861 zde měla špitál s modlitebnou. Židovský hřbitov u silnice směrem do Velké Hleďsebe byl založen roku 1875, předtím bývali zesnulí izraelité pochováni na židovských hřbitovech v okolí (Drmoul, Tachov, Kynžvart). Před rokem 1930 byl hřbitov rozšířen a dodnes je funkční. Během tzv. „Křišťálové noci“ v listopadu 1938 místní nacisté židovský hřbitov zdemolovali. Poté téměř všechny náhrobky odvezli. Ve 2. polovině 20. století sem byly přemístěny dva historické náhrobky z podobně postiženého židovského hřbitova v Kynžvartu a několik desítek náhrobků z Tachova. Pochováni tu jsou mimo jiné zakladatel zdejšího Výzkumného ústavu balneologického prof. dr. Enoch Heinrich Kisch (1841–1918) a německý filozof a antifašista prof. dr. Theodor Lessing (1872–1933), zastřelený nacisty v Mariánských Lázních 30. srpna 1933. - Dvojice pozemků se hřbitovem (pozemkové parcely č. 142/15 a 142/42) patří Židovské obci Plzeň.