← fara (Moravská Ostrava) kaple (Moravská Ostrava) →
17152 hlavní synagoga

20.5.1879 (základní kámen) - 15.9.1879 (zasvěcení)
v Zeyerově ulici

Pozemek k výstavbě synagogy byl zakoupen od známé podnikatelské rodiny Zwierzinů v roce 1876, k zástavbě však mohl být využit až po zajištění dostatečného množství finančních prostředků. V soutěži na návrh duchovní stavby pro židovskou komunitu zvítězil známý ostravský stavitel Franz Böhm. Provedením projektu byla pověřena renomovaná ostravská stavební firma Mihatsch & Ulrich. Položení základního kamene se uskutečnilo dne 20.5.1879 a již dne 15.9.1879 byla synagoga slavnostně zasvěcena. - Synagoga byla postavena v maurském slohu, charakteristickými se pro ni staly dvě věže zakončené velkými báněmi s šesticípými hvězdami. Díky své poloze v centru města, ale také rozloze a svému významu byla později označována jako hlavní nebo centrální synagoga. - V letech 1893 - 1894 byla provedena přístavba synagogy, projekt a stavební práce zajistila opět stavební firma Mihatsch & Ulrich. V roce 1902 došlo k další přístavbě tzv. Laubhütte. V roce 1912 proběhla stavba vstupního schodiště a dvou uzavíracích stěn, projekt E. Noë & F. Storch. V roce 1928 došlo ke zřízení druhé galerie. Synagoga dne 10.8.1928 vyhořela, následně byla opravena. V roce 1929 bylo zřízeno nové zděné schodiště ke galeriím. Na adaptaci průčelní fasády byla vypsána soutěž pro mladé umělce; v roce 1934 pak byl realizován vítězný návrh pražských architektů, manželů Elly a Oskara Oehlerových, kteří navrhli hladkou plochu se symbolem božího zákona nad prostředním vstupem. Na zde umístěném nápise v hebrejštině stálo: זֶה-הַשַּׁעַר לַיהוָה צַדִּיקִים יָבֹאוּ בו.‎‎ (Toto jest brána Hospodinova, skrze niž vcházejí spravedliví.). - Synagoga byla vypálena nacisty v noci z 12. na 13.6.1939. Městský stavební úřad v Moravské Ostravě následně na základě provedené komisionelní prohlídky uložil dne 22.6.1939 zdejší židovské náboženské obci, aby do 8 týdnů předložila stavebnímu úřadu žádost o povolení přestavby požárem poškozené synagogy a přilehlé správní budovy židovské obce. Protože židovská náboženská obec už nemohla normálně fungovat, na výměr nereagovala. Stavební úřad jí proto dne 30.8.1939 nařídil, aby nechala do konce listopadu 1939 obě budovy zbourat s odůvodněním, že budovy "zohyzďují ulici a ohrožují veřejnou bezpečnost". Protože k zahájení demoličních prací nedocházelo, nařídil stavební úřad náboženské obci dne 16.10.1939, aby s demolicí synagogy a přilehlé budovy začala nejpozději do osmi dnů. Protože i tento termín uplynul bez odezvy, požádal městský stavební úřad dne 2.11.1939 Okresní úřad v Moravské Ostravě, aby demolici synagogy a přilehlé správní budovy provedl sám "na náklad a nebezpečí vlastníka", tj. židovské obce. Dne 21.11.1939 informovala židovská náboženská obec v Moravské Ostravě Okresní úřad v Moravské Ostravě, že zadali demoliční práce na synagoze firmě Ing. Rozhon stavitel v Moravské Ostravě a že bourací práce začnou dne 27.11.1939. Ohledně přilehlé správní budovy informovali, bylo zahájeno jednání s městem Moravská Ostrava o případném odkupu budovy městem. Demolice synagogy byla ukončena v létě roku 1940. Dne 11.6.1940 pak židovská obec informovala svým dopisem Městský stavební úřad v Moravské Ostravě, že zadala stavební firmě Walter Ulrich demolici vypálené správní budovy a že s demolicí bude započato "začátkem příštího týdne". - Po skončení 2. světové války informovala obnovená židovská náboženská obec v Moravské Ostravě dne 19.2.1947 svým dopisem Stavební úřad Ústředního národního výboru v Ostravě, že Zemská komise dne 22.1.1947 rozhodla, že zbořená správní budova židovské obce "bude obnovena novostavbou na původním stanovišti". V novostavbě měla být modlitebna, kanceláře židovské obce i byty zaměstnanců. Zároveň židovská obec požádala Stavební úřad, aby novostavba byla pojata do operativního plánu stavební dvouletky. Stavební úřad Ústředního národního výboru v Ostrava následně vyzval židovskou náboženskou obec k urychlenému předložení žádosti o stavební povolení. Židovská náboženská obec pak v červnu 1947 informovala Stavební úřad, že "není nám bohužel možno pro obtíže, které se nám vyskytly teprve nyní, projektovanou stavbu provésti v letošním roce a budeme moci začíti se stavbou až r. 1948". Po komunistickém puči v únoru 1948 však už nebylo možno realizovat žádné sakrální stavby - dne 6.9.1948 zaslal Ústřední národní výbor v Ostravě dopis židovské náboženské obci: "Z příkazu Moravskoslezského zemského národního výboru, expositury v Ostravě ze dne 1. září 1948, vracíme Vám plány, rozpočty a výpisy stavebního materiálu, které jste svého času předložili zmocněnci pro 2LP". Tím skončily poválečné snahy o novostavbu židovské modlitebny v Ostravě. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Spectrum stores, a.s. z Ostravy.

Zdroj: Jiří Fiedler, L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica