← modlitebna Církve adventistů sedmého dne (Moravská Ostrava) starý evangelický kostel (Moravská Ostrava) →
17153 Ortodoxní synagoga

713520, 714828
1938–1945
adaptace 1926 - 1927
vypálena 12.-13.6.1939, zbořena 27.11.1939 - 1940
v Žerotínově ulici

Ve 20. letech 20. století se podařilo získat do majetku náboženské obce původní Žofinské lázně na Žerotínově ulici postavené v letech 1900 - 1902. Podle architektonického návrhu Heinricha Rogera byl v letech 1926 - 1927 původní objekt zcela přestavěn na synagogu a v jeho suterénu bylo umístěno 6 vanových lázní a jedna lázeň rituální. Nepříliš nápadná třípodlažní budova ve stávající městské zástavbě byla zakončena trojúhelníkovým střešním štítem, na němž byl umístěn hebrejský nápis. Synagoga byla vypálena nacisty v noci z 12. na 13.6. 1939. Vývoj politické situace se výrazně odrazil i v úředních postupech. Po komisionelní obhlídce, na jejímž základě bylo vždy konstatováno vážné poškození příslušného objektu, bylo nutno požádat o povolení přestavby nebo demolice. Činnost židovské obce byla již však natolik okleštěna, že nemohla splnit ani tato relativně jednoduchá ustanovení. Nedodržení termínu pro podání žádosti o stavební povolení znamenalo pouze oddálení vydání demoličního výměru o několik týdnů. Dne 6.11.1939 požádala židovská náboženská obec v Moravské Ostravě Okresní úřad v Moravské Ostravě o prodloužení termínu pro zahájení demolice synagogy. Okresní úřad žádosti vyhověl a dne 13.11.1939 informoval náboženskou obec, že termín zahájení demolice synagogy prodloužil do konce listopadu 1939. Dne 27.11.1939 pak napsal architekt a stavitel Karl Bumbik Městskému stavebnímu úřadu v Moravské Ostravě, že demolice synagogy v Žerotínově ulici byla zahájena; synagoga byla postupně srovnána se zemí v letech 1939 - 1940. V roce 1947 podala židovská obec žádost o obnovu budovy s modlitebnou, tak ale byla úřady zamítnuta. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1362) je v soukromém vlastnictví, druhý (pozemková parcela č. 1372/25) patří městu Ostrava.

Zdroj: Jiří Fiedler, L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica