← kostel sv. Václava (Moravská Ostrava) márnice a pitevna městské nemocnice (Moravská Ostrava) →
17154 Malá ortodoxní synagoga

ul. Musorgského

Přízemní obytný dům s modlitebnou. - Přestavba původní stodoly v obytný dům byla povolena v srpnu 1890, kolaudace proběhla v červenci 1891, projekt a stavební práce vedl Josef Hodík. – V roce 1908 byla postavena synagoga ve dvorní části obytného domu (chasidského střediska). V roce 1922 stížnosti sousedů na rušení nočního klidu a požadavek na zrušení židovské modlitebny. V roce 1926 zdravotní závady ve staré modlitebně. V letech 1937 - 1938 došlo k demolici původní modlitebny a jejímu nahrazení novostavbou jednopatrové synagogy. - Modlitební sál o rozměrech 8,7 x 7,8 m se ženskou galerií v patře byl užíván i po zničení ostatních ostravských synagog, a to až do zákazu židovských bohoslužeb v roce 1941. - Na konci 2. světové války byla budova těžce poškozena leteckou pumou; úřady proto v roce 1947 nařídily demolici celého domu, k níž došlo v roce 1948. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 745/1) patří firmě Pineta CZ, s.r.o. z Ostravy, druhý (pozemková parcela č. 745/4) je v soukromém vlastnictví (Ing. Ladislava Vaňátková z Ostravy).

Zdroj: Jiří Fiedler; PhDr. Martin Juřica