← kaple (Nýřany) kaplička (Obecní) →

na rohu Benešovy a Nerudovy ulice

eklektická

Byla postavena před rokem 1901 v eklektickém slohu. Okna byla vysoká 5 m. - Zánik synagogy v průběhu tzv. křišťálové noci provedený nacisty popisuje dochované hlášení okresního hejtmanství ve Stříbře Říšskému komisariátu v Karlových Varech takto: "Synagoga v Nýřanech byla včera (tj. 10.11.1938), ve čtvrtek, pod vedením Gestapa a za intervence tamního policejního komanda ve 20 hod. zapálena a shořela. Zachovány zůstaly pouze zdi, střecha se zřítila. Tato budova je úplně neupotřebitelná a zbytky zdí by měly být podle mého odhadu zbořeny. Pokud jsem mohl zjistit, bylo spáleno vše, včetně v synagoze se nacházejících písemností." Ohořelé trosky nýřanské synagogy byly zbořeny v roce 1939. - Prostor po budově synagogy není zastavěn, na místě se nachází malý parčík s lavičkami a osázený dřevinami. Tristní minulost místa neupomíná žádná deska, ani cokoliv jiného. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Nýřany.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji