← stará synagoga (Opava) kaple (Oplotec) →
17176 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

ve Veleslavínově ulici

Dle dobových záznamů stál první židovský hřbitov v Opavě mezi dnešními ulicemi Skřivánčí a Roosveltovou, tedy již za hradbami u Hradecké brány a blízko kostela sv. Linharta, u kterého se zastavovaly průvody s odsouzenci jdoucími na Šibeniční vrch. Kostel sloužil od 14. století až do roku 1522, kdy byli Židé z Opavy vyhnáni. - Další hřbitov byl založen roku 1854 a fungoval až do roku 1891, kdy přestal stačit. Nový prostor k pohřbívání svých mrtvých získali Židé roku 1891 v rámci nově vybudovaného areálu městského hřbitova. Starý hřbitov zničili za druhé světové války nacisté. - Hřbitov se rozkládal na celkem 11 pozemcích; jeden (pozemková parcela č. 2464/1) patří městu Opava, druhý (pozemková parcela č. 2461/2) patří Židovské obci v Ostravě, dalších devět pozemků (pozemkové parcely č. 2464/8 - 2464/16) jsou v soukromém vlastnictví.

Zdroj: Jiří Fiedler