17178 nová synagoga

v ulici U synagogy

Synagoga byla postavena mezi lety 1895 až 1896, tedy relativně pozdě, v tehdy velice módním tzv. maurském stylu. Architektonický plán vypracoval patrně již roku 1894 známý architekt synagogálních staveb, přerovský rodák Jakob Gartner. Stavba samotná byla realizována v letech 1895 až 1896, kdy byl opavský templ slavnostně otevřen. - Architekt Gartner na této stavbě poprvé použil koncept byzantského chrámu s převýšenou kopulí nad centrálním prostorem na čtyřech pilířích, se zdůrazněným západním průčelím s dvojicí věží, vstupní halou a postranními ženskými schodišti na galerie a východním traktem s prostorem svatostánku a pěveckým chórem s varhanami. Poprvé zde také na fasádě použil kombinované cihlové a omítané zdivo, vížky zdůrazňující nárožní rizality a velké rozety ve východním i západním průčelí. - Synagoga byla zapálena nacisty dne 10.11.1938 v 5 hodin ráno, zcela vyhořela a později byla zbořena. - Dne 17.7.2013 byl na místě zničené synagogy odhalen památník, monument ve formě dvou žulových kvádrů z červené africké žuly. Autorem návrhu památníku je architekt Jan Kovář a zhotovil jej opavský kameník Kamil Ludwig. K základům památníku byly uloženy i zbytky původního zdiva synagogy. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Křesťanskému sboru Opava

Zdroj: Jiří Fiedler, L.Rybenský