kaplička (Pnětluky) →
17189 Stará synagoga

Opravené (známka 100) zděné synagogy

čp. 80, Smetanovy sady 5

novorománská

Má novou střechu. - Synagoga se nachází za jižním okrajem historického centra, v dnešních Smetanových sadech č. 5 ve dvoře domu, kde dnes sídlí Židovská náboženská obec. – V roce 1853 byla v Plzni obnovena židovská obec. V prosinci 1856 byla povolena stavba synagogy a zřízení židovské školy. Městským zastupitelstvem byla povolena sbírka dobrovolných darů souvěrců k tomuto účelu. Základní kámen byl slavnostně položen dne 17.6.1857, vysvěcení proběhlo 8.4.1859. Budova byla postavena v novorománském slohu podle plánů architekta M. Stelzera stavitelem V. Wiesnerem. – Synagoga má obdélníkový půdorys o rozměrech 14 x 20 m, výška činí 12 m. Budova je kryta sedlovou střechou o výšce 6 m, na západním průčelí ukončena valbou. Zdi ze smíšeného zdiva jsou opatřeny štukovou omítkou. Všechny okenní a dveřní otvory jsou zakončeny půlkruhovými záklenky. V jihozápadním a severozápadním rohu vnitřní dispozice jsou umístěna dvě kamenná točitá schodiště, která umožňují přístup na dvě patra ženské galerie (v jižní části byla v minulosti poškozena požárem). Podlahu synagogy tvoří cihelná dlažba. Vně objektu, při severním průčelí, je další vřetenovité jednoramenné schodiště, vedoucí na podestu a umožňující přímý vstup na první galerii. Vnitřní prostor synagogy je členěn dřevěnými patrovými galeriemi. První galerie je umístěna ve výšce 4 m, druhá ve výšce 7 m nad podlahou. Konstrukce těchto galerií podpírá dřevěný kazetový strop a též vazby krovu. Dřevěné nosné prvky jsou opláštěny deštěním. V synagoze je zachován původní poškozený svatostánek. Na západní straně jsou umístěny hodiny s poškozeným hodinovým strojem, další původní vnitřní vybavení (světla, lavice, atd.) se nedochovalo. – Po dostavbě Velké synagogy přestala Stará synagoga sloužit liturgickým účelům (bohoslužby skončily okolo roku 1893) a několik desetiletí chátrala. – Na podzim roku 1997 byla synagoga prohlášena za kulturní památku, posléze byla provedena oprava krovu a byla položena nová střešní krytina. Dnes složí ke kulturním, ale i k bohoslužebným účelům. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci Plzeň. - Kompletní oprava synagogy proběhla v letech 2012 - 2013 v rámci projektu "Revitalizace židovských památek v České republice" spolufinancovaném Evropskou unií.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji

• Pavel Cvrček napsal 28.12.2013 11:49

Stará synagoga je po rekonstrukci. Taktéž vedlejší Výpomocná synagoga, i když zde zůstalo zachováno "pouze" obvodové zdivo.

Informace doplněna, děkuji.