kaplička sv. Anny (Podbořany) →

v centru vsi, jižně od návsi, obklopená židovskými domy

Synagoga byla postavena roku 1816, bohoslužby se v ní konaly snad do 1. světové války. Interiér byl vyklizen roku 1928 a později byl uložen do Židovského muzea v Praze. Ve 30. letech 20. století sloužila synagoga k bydlení a v roce 1956 byla zbořena. – Jednalo se o nízkou stavbou s mansardovou střechou, ve které byl klenutý sál vyzdobený nástěnnými malbami. Společný vstup v jihozápadním rohu, ženy měly své oddělení v jedné výškové úrovni s muži. Větší okna půlkruhově zakončená. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Synagoga stála na pětici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 922/1) patří obci Podbořanský Rohozec, další dva (stavební parcely č. 38/1 a 38/2) jsou v soukromém vlastnictví (Helena Michelová z Podbořanského Rohozce) a poslední dvě (stavební parcela č. 36/2 a pozemková parcela č. 1000) jsou také v soukromém vlastnictví (Pavel Ritter z Podbořanského Rohozce).

Zdroj: Jiří Fiedler