← kostel sv. Prokopa (Prášily) kaple (Pravětín) →

ve vsi

Již okolo roku 1680 stávala v obci malá modlitebna. - Žila zde početná židovská komunita; v první polovině 19. století se uvádí 40 židovských rodin o celkovém počtu 110 osob. V roce 1838 je v Prašném Újezdu doložena synagoga neznámého stáří a také škola. Když se kolem roku 1890 začali Židé stěhovat do větších měst, konaly se v synagoze bohoslužby již jen o hlavních svátcích. V roce 1907 synagoga vyhořela, nebyla obnovena a budova byla později zbořena. V roce 1920 již v obci žádní Židé nejsou uváděni. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Synagoga stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 617) je v soukromém vlastnictví (Václav Klíma z Mlečic), druhý (pozemková parcela č. 469/1) patří Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje a třetí (pozemková parcela č. 452/5) patří obci Mlečice.

Zdroj: Jiří Fiedler + PhDr. Hana Hrachová, PhD., SOkA Rokycany