přestavěna po roce 1945
v ulici Maxima Gorkého (dříve Schillerově), jižně od mostu přes Ohři

Roku 1873 zakoupila židovská obec stavební parcelu, ale po požáru části města roku 1874 byl změněn územní plán, a tak byl dne 10.8.1896 položen základní kámen synagogy v místech naproti dnešní tzv. centrální školy, vedle tělocvičny. Autorem projektu byl vídeňský architekt Max Fleischer, realizací byl pověřen sokolovský stavitel Emil Lifka. Stavba na půdorysu 30 x 15 m byla navržena v souladu s tradicionalistickým pojetím staveb tohoto typu. Jednalo se o patrový objekt s výraznými novorománskými rysy s masivní, ale nízkou oktogonální věží s kopulí cibulového tvaru. Věž byla umístěna nad předsíní, kterou se vstupovalo do modlitebního prostoru. Loď byla po obou stranách v místech hlavního průčelí rozšířena o dva pravoúhlé patrové přístavky, přičemž vlevo byla umístěna šatna a vpravo schodiště, které vedlo na ženskou galerii. Závěr lodi měl po obou svých stranách dva mělké rizality. Fasáda stavby byla rytmizována pilastry mezi okny, jež byla většinou ukončena podkovovitým obloukem; dělená okna vlastní lodi byla zakončena orientální modifikací jetelového listu. Hlavní průčelí vystupovalo mírně z půdorysu stavby, nad vstupem byla hmota prolomena mohutným oknem a průčelí bylo ukončeno štítem s výrazným obloučkovým vlysem, který byl zopakován na všech bočních přístavbách. Synagoga byla předzahrádkou posunuta 5 m za uliční linii. Slavnostně vysvěcena byla 31. srpna 1897, v noci z 9. na 10.11.1938 byla vypálena nacisty, torzo stavby bylo na místě ještě v roce 1945. Po 2. světové válce bylo torzo synagogy přestavěno na hotel. Z něj je nyní Lékařský dům, na jehož stěně (proti vchodu do základní školy) je umístěna pamětní deska, věnovaná obětem holocaustu z bývalého Falknovska (Sokolovska). - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 76 a 75/1) patří městu Sokolov.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do