← kaple sv. Jakuba (Sovolusky) evangelický kostel (Spálené) →

v místě zrušeného pivovaru u potoka

Asi od roku 1680 měli Židé ve Spáleném Poříčí synagogu. Stávala v místě zrušeného měšťanského pivovaru u potoka od Podzámeckého rybníka. Po roce 1688 ji vrchnost hodlala přestavět, ale přestavba se kvůli požáru v roce 1690 neuskutečnila. - Druhá synagoga byla postavena snad až po polovině 18. století v Ostrovní ulici v židovské čtvrti. Byla to prostá rokoková stavba s členitým štítem. Zajímavé je skosení bočních pilířů stavby, běžně se tehdy nevyskytující. Na střeše byla umístěna korouhvička s Davidovou hvězdou. V 19. století byla budova stavebně upravena, okna byla zaklenuta stlačeným obloukem. V roce 1925 byla poškozena průtrží mračen a následně opravena. Později kvůli poklesu věřících, kdy byla zdejší náboženská obec připojena k obci plzeňské, synagoga přestávala sloužit bohoslužebným účelům a pomalu pustla. Pamětní kniha k zániku synagogy uvádí: "1942 - kostel je v poslední době v chatrném stavu. Po vystěhování Židů (leden 1942) jej zakoupil za 5 000 korun od Židovské náboženské obce zednický mistr Václav Tomášek. Je bourán a na jeho místě má být postaven rodinný domek." V roce 1946 byla synagoga pro celkovou zchátralost zbořena. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Spálené Poříčí.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji