← kaplička sv. Jana Nepomuckého (Nové Strakonice) kaplička Nejsvětější Trojice (Nové Strašecí) →

ve východní židovské čtvrti (na východním břehu Volyňky), obklopená židovskými domy

Poslední strakonická synagoga z let 1859 - 1860 (projekt ing. J. Kraisl, stavitel Žinkovský), postavená v novorománském stylu. - Byla to obdélná dvoupodlažní budova (10 x 20 m, výška 12 m) se sedlovou střechou, členěná zevně lizénovými rámci, obloučkovým vlysem, půlkruhově zakončenými okny a kruhovými rozetami ve východním průčelí. Mužský vstup ze západu vedl do hlavního sálu, postranní vstupy pro ženy na točitá schodiště na trojramennou galerii na litinových sloupech. - Renovována roku 1927. V letech 1950 - 1951 byla adaptována na sbor Církve československé husitské. - Roku 1976 byla i s okolními domy zbořena: na jejich místě bylo postaveno nákupní středisko Otava. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (stavební parcela č. 794/2) patří firmě SR Soft, s.r.o. ze Strakonic, druhý (pozemková parcela č. 726/17) patří městu Strakonice.

Zdroj: Jiří Fiedler + Arno Pařík: Symboly emancipace. Synagogy 19. století v