← kaple Nejsvětější Trojice (Strážov) kaple sv. Josefa (Strážov) →

v geometrickém středu židovské čtvrtě, na severní straně ulice

První historická zpráva o existenci zdejší synagogy pochází z roku 1680, která zmiňuje dřevěnou stavbu. Novou zděnou synagogu si postavila židovská obec v roce 1808 v geometrickém středu židovské čtvrtě na severní straně Židovské ulice. - Jednalo se o bohatě vybavenou barokní stavbu. - Se slábnoucí židovskou náboženskou obcí byla využívána k bohoslužbám stále méně. V roce 1882 vyhořela střecha synagogy, ale byla obnovena. Po roce 1905, kdy byla ve Strážově židovská náboženská obec zrušena, ustaly v synagoze bohoslužby úplně. V roce 1913 bylo její vnitřní zařízení převezeno do modlitebny v Kraslicích a budova později sloužila jako skladiště a sběrna odpadových surovin. - Zbořena byla v roce 1954, na jejím místě je dnes zahrádka. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Vlasta Růžková z Prahy).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji