17232 nová synagoga

čp. 142 ve Vodní ulici

novorománská

Počet židovských obyvatel v Sušici postupně stoupal a stará synagoga již v 19. století přestala vyhovovat. Proto židovská obec zakoupila tři domy na protější straně ulice a v místech dnešního bytového domu čp. 142 ve Vodní ulici byla v novorománském slohu postavena nová synagoga. Základní kámen byl položen 14.7.1857 a slavnostní zasvěcení v podobě vnesení Tóry provedené rabínem Abrahamem Schwarzkopfem se konalo 10.8.1859. – Kronikář Kajetán Turek popisuje synagogu tak, že „byla 12 sáhů dlouhá, 6 sáhů široká a 7 a půl sáhů vysoká. Měla prostrannou předsíň, pěkný chór a vkusný oltář.“ – Synagoga sloužila k bohoslužebným účelům až do německé okupace. - V roce 1953 získala budovu Církev Československá husitská, která začala s její adaptací na svůj sbor. Ještě před dokončením však byla budova zahrnuta do demoličního pásma a v lednu 1964 byla zbourána spolu s pivovarem a přilehlými domy ve Vodní ulici. Celá ulice byla následně rozšířena a byla zde postavena prodejna Jednoty. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Sušice.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji