← kaple (Švihov) skalní reliéf Kalvárie (Švihov) →

ve Vrchlického ulici

Stáří první synagogy ve Švihově není známo, bývala to dřevěná stavba a společně se školou i celou Židovskou ulicí vyhořela při velkém požáru v roce 1773. Novou zděnou synagogu v rokokovém slohu si zdejší židovská náboženská obec postavila v roce 1783 na spáleništi jednoho z obytných domků ve východní části Židovské ulice (dnes ulice Vrchlického). – Budova měla klenutý sál členěný pilastry s hlavicemi, rokokový svatostánek a podezděnou ženskou galerii. - U synagogy je doloženo působení pouze dvou rabínů, v roce 1825 to byl Philipp Kohner a v roce 1835 Augustin (Angelus) Kafka, ten se však již v roce 1836 stává rabínem v Plzni. O bohoslužby zřejmě většinou pečovali zdejší školení kantoři (chazani), početně slábnoucí židovská náboženská obec si nemohla dovolit vydržovat dlouhodobě svého rabína. – Bohoslužby se konaly do 20. let 20. století. - Chátrající budova synagogy pak byla zbořena okolo roku 1963. Později byla na místě levé strany synagogy postavena novostavba rodinného domu č.p. 211. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Ludmila Přibilová z Prahy a Vratislava Ungerová ze Švihova).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji