17249 nová synagoga

Zaniklé (známka 600) zděné synagogy

synagoga
židovská
v Chelčického ulici

Ve své době byla jednou z největších synagog v Čechách. - Původní synagoga stojící v židovské čtvrti přestávala stačit počtu věřících. Proto byl roku 1879 ustanoven tzv. Spolek pro výstavbu teplického židovského chrámu - Tempelbau Verein, jenž měl za úkol nashromáždit formou veřejných sbírek a darů dostatečný finanční obnos potřebný ke stavbě nové reprezentativní stavby synagogy. Předběžné náklady na stavbu byly vyčísleny na 100.000 zlatých. Jako hlavní architekt byl vybrán vídeňský rodák Hermann Rudolph. Stavba byla navržena v neorenesančním slohu s maurskými prvky, započala v březnu 1880. Vysvěcení proběhlo dne 10.6.1882 za účasti nejen Židů, ale všech význačných osobností. V noci ze 14. na 15.3.1939 byla pří místních nepokojích synagoga zapálena a do rána zcela vyhořela. V roce 1941 byla úředně nařízena demolice a odklizení trosek. - Na místě synagogy jsou dnes provizorní přízemní stavby. V parku jižně od synagogy byl roku 1955 odhalen skromný památník, který byl na podzim roku 2008 poničen neznámými vandaly. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Jiří Jaček z Řetenic).