kaple (márnice) (Nové Heřminovy) →

v SV části vsi, vzdálenější

se sanktusníkem

Sanktusník má střechu z rezavého plechu, z lodi je plech stržen , střecha je provizorně zakryta plachtami (ty jsou z menší části stržené). Okna jsou zčásti rozbitá. Kaple je otevřená, falešná klenba je poškozená, ale drží. Prázdná (kaple sloužila jako dílna sousednímu domu, ten je již ale zbořen v souvislosti s připravovanou stavbou přehrady). - Rozměry kaple jsou 3,66 x 5,17 m, podezdívka z kamení a cihel má přesah na každou stranu po 6 cm. - V dolní části vsi stávala původně dřevěná zvonička u domu č.p. 131. V letech 1. světové války musely být zvony z této i ze zvoničky v horní části vsi odevzdány pro vojenské účely. Počátkem roku 1921 se proto konala sbírka za účelem získání finančních prostředků pro nákup nových zvonů. Byly vyžádány nabídky a po důkladném vyhodnocení byly objednány dva zvony u pana Richarda Herolda, zvonaře z Chomutova. V polovině května 1921 dorazily objednané zvony v ceně 6.148 Kč vlakem do stanice Nové Heřminovy. Byly zavěšeny do zvoniček v obou částech vsi a posvěceny dne 5.6.1921. Samotná zvonička se ale během pár let stala natolik vratkou, že se samotné zvonění stalo životu nebezpečným. Obecní zastupitelstvo v Nových Heřminovech proto na zasedání dne 8.10.1927 rozhodlo, že starou zvoničku nahradí kaplí, která bude postavena z pevného materiálu (základy z kamene a zbytek z cihel). Pro stavbu nové kaple byla vybrána louka, pozemek č. 659/2, s výměrou 419 metrů čtverečních a stavební pozemek č. 198 s výměrou 25 metrů čtverečních, vlastnictví manželů Aloise a Aloisiny Gödelových v Nových Heřminovech č. 4, kteří byli ochotni tyto pozemky prodat obci za cenu 444 Kč vyjma poplatků. Stavba byla svěřena během jednání zastupitelstva dne 2.2.1928 staviteli Hermannu Grunerovi z Bruntálu; ten předložil cenovou nabídku na 12.233,33 Kč s garancí na dva roky. Cena nesměla být za žádných okolností překročena. - Církevní posvěcení kaple se zvoničkou se konalo dne 16.12.1928. - Pozemek s kaplí patří obci Nové Heřminovy.

Zdroj: Ing. Ludvík Drobný, Obecní úřad Nové Heřminovy