← kaple (Úbočí) kaplička (Úbočí) →

konec 18. století, obnovena po 1889
v JZ části vsi

Původní synagoga z konce 18. století byla prostorná budova s vnějším schodištěm. Při požáru části vsi zvané "Židovské město" dne 29.5.1889 vyhořelo 9 stavení, mezi nimi i synagoga. Následně byla synagoga znovu postavena. Vzhledem odpovídala typu synagogy v Malé Šitboři. – Jednalo se o samostatně stojící budovu obdélného půdorysu, o dvou podlažích, ležící na svahu. V klenutém přízemí se vstupem z ulice od severu se nalézal rozlehlý byt duchovního včetně černé kuchyně a krechtu, tj. sklepa pro uskladnění zeleniny přes zimu (a nejspíš i další funkce). Patro budovy (charakteru podkroví) mělo samostatný vstup od západu díky výškovému rozdílu ve svahu, přes předsíň do synagogálního sálu, po stranách dvě ženská oddělení ve stejné výškové úrovni. Svatostánek uprostřed východní stěny. Duchovní měl navíc samostatné přímé schodiště ze své předsíně do sálu. - Nové, svobodné poměry pro židovskou komunitu v Rakousko - Uhersku, ale vedly k tomu, že se většina židovských rodin z Úbočí koncem 19. století vystěhovala buď do Ameriky nebo do okolních měst. Proto se od 1.1.1897 se přestaly v synagoze sloužit bohoslužby, ještě v témže roce byla ve vsi zrušena židovská náboženská obec a v roce 1902 byla synagoga prodána křesťanu Michlovi. Ten ji přestavěl na obytný dům s č.p. 117, který pak byl zbořen kolem roku 1960. - Obec Dolní Žandov vyvěsila dne 5.6.2013 na své úřední desce oznámení, že zbořená synagoga v Úbočí je věcí nalezenou; pokud se do 6 měsíců nikdo nepřihlásí k jejímu vlastnictví, přejde synagoga do majetku obce Dolní Žandov. - Synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří obci Dolní Žandov.

Zdroj: Jiří Fiedler