17269 nový židovský hřbitov pro Ústí nad Labem

Zaniklé (známka 600) ostatní

v ulici Ke hřbitovu

Nový židovský hřbitov se v Ústí nad Labem nacházel na Ovčím vrchu jako zvláštní oddělení městského hřbitova. - Založen byl v roce 1892 a v roce 1924 zde bylo otevřeno další oddělení. Hřbitov byl poškozen během 2. světové války, avšak pohřby zde probíhaly i v poválečném období. Židovská obec se však potýkala s nedostatkem finančních prostředků, což se projevilo na chátrajícím stavu hřbitova. Obec neúspěšně žádala o oplocení židovského oddělení hřbitova, který byl nakonec vyhláškou Městského národního výboru v Ústí nad Labem ze dne 22.11.1953 zrušen. Náhrobní kameny ze zaniklého hřbitova byly následně rozprodány (poslední po roce 1980). - Po roce 1980 byl celý komplex městského hřbitova na Ovčím vrchu zrušen a na jeho místě se nacházejí provozy Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). - Hřbitov se rozkládal na pětici pozemků; všech pět (pozemkové parcely č. 1348/2, 1348/4, 1348/6, 1348/8 a 1348/9) patří firmě Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s. z Ústí nad Labem.

Zdroj: Jiří Fiedler