17270 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

v Palachově ulici, blízko křižovatky s ulicí Sadovou

Hřbitov byl založen roku 1866 a jeho celková rozloha čítala 500 m2. Pohřbívalo se zde až do roku 1893, kdy vznikl nový židovský hřbitov, jakožto zvláštní oddělení v rámci centrálního hřbitova na Ovčím vrchu. V roce 1924 byly náhrobní kameny položeny a zakryty vrstvou zeminy. Od následujícího roku je hřbitov součástí městského parku, přes jižní část jde chodník v Palackého ulici. - V roce 1995 prodala židovská náboženská obec pozemek hřbitova městu a v roce 2005 vznikl na místě někdejšího starého židovského hřbitova památník obětem holocaustu. Ten tvoří žulová skulptura ve tvaru Davidovy hvězdy zabořené do země. - Hřbitov se rozkládal na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 721/2 a 4214) patří městu Ústí nad Labem.

Zdroj: Jiří Fiedler