← starý židovský hřbitov (Ústí nad Labem) kaple (Úšava) →

v Malé Hradební ulici

Stavba synagogy v orientálním slohu podle plánů architekta Alwina Köhlera byla zahájena dne 1.4.1880 z finančních prostředků získaných peněžní sbírkou mezi členy židovské náboženské obce. Šlo o vysokou eklektickou stavbu s ženskou galerií. Ještě v roce 1880 ji zasvětill teplický rabín Dr. Artur Rosenzweig, židovská obec v Roudnici zapůjčila svůj pěvecký sbor, k němuž se připojil ústecký německý Gesengverein 1848. Počátkem 20. století byla budova stavebně rozšířena a doplněna o dvoumanuálové varhany od firmy Rieger. Koncem září 1938 bylo Ústí nad Labem společně se Sudety připojeno k Německé říši. Synagoga sice přečkala Křišťálovou noc, nakonec však byla dne 31.12.1938 vypálena zfanatizovanými nacisty. Zbyly jen obvodové zdi a přízemí. Torzo budovy zakoupila v roce 1940 ústecká řeznická firma Robert Houdek, která zde zbudovala uzenářskou výrobnu a řeznické učiliště. To bylo při bombardování města v roce 1945 částečně poškozeno. Po stržení horních pater Houdkova řeznictví v poválečném období zřídil Místní městský národní výbor v Ústí nad Labem v 50. letech 20. století v původním sklepě synagogy veřejné záchodky. - Do roku 2006 stávala v blízkosti původní lokality synagogy tzv. nová tržnice a od roku 2009 se na tomto místě nachází obchodní centrum Forum. - Synagoga stála na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 2610/12, 2610/11 a 2610/1) patří městu Ústí nad Labem.