přestavba na synagogu 1850
na rohu ulic 5. května a Dvořákovy

Na místě části synagogy dnes stojí obytný dům. - Židovská náboženská obec v Úvalech přestavěla z odkazu výběrčího mýta Jakuba Gersonav roce 1850 bývalou mýtnici na rohu ulic 5. května a Škvorecké na synagogu a židovskou školu. Jako rabíni zde působili Benjamin Synek (r. 1854), Izák Roubíček a Herman Brod. Se synagogou byl spojen šindelem krytý domek, v němž bydlel zpěvák. Tento kantor řídil modlitby a zpěvy při čtení z tóry v době nepřítomnosti rabína. V roce 1867 dal Antonín Rosenbaum upravit fasádu synagogy v pseudorománsko-gotickém slohu. Židovská škola sloužila do začátku dvacátých let 20. století, poté děti, vychovávané v českém jazyce, navštěvovaly úvalskou obecnou školu jako ostatní děti. Ve dvacátých letech 20. století klesl počet věřících na 16, pro čtení z tóry je třeba alespoň devíti mužů, na synagogu nezbyly peníze, a tak byla v roce 1925 zbořena. - Synagoga stála na čtveřici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 268 a 269) jsou v soukromém vlastnictví (Alena Moučková z Peček a Ing. Hana Opálková z Úval), další dva (pozemkové parcely č. 277/3 a 278) patří městu Úvaly.

Zdroj: Jiří Fiedler + Vítězslav Pokorný, místostarosta města Úvaly