ve vsi

Stávala na dvoře mezi obytným domem čp. 36 a tělocvičnou. Sloužila k náboženským obřadům nejen doberské židovské komunitě, ale také židům z okolí (z Braškova, Kyšic apod.). Představeným synagogy byl ve 20. letech 19. století Abraham Kornfeld. Roku 1829 tu byl kantorem Gut. - Jednalo se o obdélnou budovu s předsíní, obě části s mansardovou střechou. Vlastní synagoga měla polokruhová okna. Interiér byl sklenut valeně, také předsíň byla zaklenutá. Zařízení bylo moderní s výjimkou staršího, pískovcového oltáře sloupcové architektury s pseudoiónskými sloupy, kladím a nástavcem, který byl moderně pomalován. - Synagoga byla zrušena v roce 1910 a po menších úpravách dále používána jako byt. Byly zde upraveny dvě velké místnosti. Jelikož ale synagoga byla postavena z kamene a s vysokými stropy, byly tyto místnosti velmi chladné, vlhké a nezdravé. Ve 30. letech 20. století přestala být proto synagoga obývána, poté pustla a postupně se rozpadala. V roce 1939 už z ní stály jen zdi. Zbytky synagogy byly odstraněny v roce 1944. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří obci Velká Dobrá.