← zvonice (Vřesovice) kaple (Vstiš) →

ve Štěpánské ulici

Již před rokem 1848 mohli Židé ve svých domech pořádat soukromé bohoslužby, ale zákony ani malý počet osob židovského vyznání neumožňovaly založení synagogy. Nárůst osob židovského vyznání vedl k založení Židovského náboženského spolku ve Vsetíně v roce 1886. Předtím byli židovští obyvatelé Vsetína členy náboženského spolku ve Valašském Meziříčí - Krásně. Kolem roku 1890 byla v soukromém bytě ve Vsetíně zřízena stálá modlitebna. V roce 1895 spolek koupil dům čp. 388 ve Štěpánské ulici s přilehlými pozemky, na jejichž části byla roku 1897 postavena synagoga. V domě byl od roku 1895 ubytován učitel náboženství a zpěvák Leopold Blau, který působil také jako rituální řezník. Synagoga měla zpočátku charakter soukromé modlitebny, až tři roky po její výstavbě se z ní stala veřejná modlitebna. S příchodem nacistů byl další vývoj židovské komunity ve Vsetíně brutálně přetržen. V noci z 19. na 20. března 1939 byla židovská synagoga vypálena příslušníky Schutzpolizei, kteří přijeli autobusy z okolí měst Hlivice a Bytom pod vedením poručíka Jüngsta. V průběhu následujících tří let byli občané židovské příslušnosti odvlečeni do vyhlazovacích táborů. Z 81 příslušníků židovské komunity, kteří žili ve Vsetíně v roce 1939, se v roce 1945 vrátilo pět osob. - Slavnostní odhalení památníku židovské synagogy se uskutečnilo 25. října 1992 v 10:00 hodin. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Vsetín.

Zdroj: Hana Spitzerová - Muzeum Vsetín + PhDr. Ladislav Baletka