← kostel sv. Michala (Všeruby) kaple sv. Jana Nepomuckého (Všeruby) →

novorománská

Roku 1852 vypukl ve Všerubech velký požár, při kterém kromě kostela, fary, školy a 34 domů shořela i židovská škola s modlitebnou. Všerubská židovská obec usilovala o to, aby v co nejkratší době byla postavena nová synagoga. Byla proto uspořádána sbírka a v roce 1868 byla zahájena stavba. Synagogu projektoval i stavěl ing. Wilhelm Klauber z Vídně. Dále se na stavbě podíleli: G. Lemberger, sochař ve Všerubech, Wimmer, malíř z Domažlic, Weber, truhlář ze Všerub a Braun, zednický mistr ze Schneiderhofu. – Budova byla postavena v novorománském slohu a byla slavnostně otevřena za přítomnosti okresního hejtmana z Domažlic, katolických kněží ze Všerub, úředníků rakouské i bavorské finanční stráže a celníků, hasičů ze Všerub a okolí, všerubských měšťanů a obyvatel okolních obcí. - Bohoslužby se konaly asi do roku 1920; v roce 1930 zůstaly ve Všerubech již jen 4 rodiny a počet židovských obyvatel nadále už jen klesal. Synagoga tak zůstala opuštěna, chátrala a v letech 1938 – 1939 byla zbořena nacisty. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří Židovské obci Plzeň.

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji

• Jiří Fiedler napsal 19.02.2012 16:34

Poslední (v pořadí třetí) synagoga byla postavena na místě starší synagogy v r. 1868 (projekt i stavba ing. Wilhelm Klauber z Vídně). Bohoslužby asi do r. 1920, budova byla zbořena 1938-39.