← hrobka rodiny Trlicovy (Ústí) hřbitovní kaple (Ústí nad Labem) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
na S vsi, u dnešní budovy obecního úřadu

V roce 1816 byl v Olomouci ulit zvon pro obecní zvoničku. Jsou na něm jména tehdejších ústeckých radních M. Hrtáně, P. Fojta a V. Michalíka. Zvon váží 13.5 kg. Do roku 1923 byl umístěn na zvoničce, která byla v tomto roce zbořena kvůli stavbě školní budovy (dnes je zde obecní úřad a mateřská škola). Zvon byl přemístěn do vížky hasičské zbrojnice. Dne 18.4.1942 musel být zvon odevzdán v rámci sbírky barevných kovů pro válečné účely. Po osvobození byl naštěstí nalezen a navrácen do Ústí. V současné době je zvon umístěn na márnici místního hřbitova. Zvon je plně funkční a je napojen na elektrické ovládání. - V roce 2015 byla vypracována architektonická studie Ing. arch. Ondřejem Hozákem, kde je zvonička vzdáleně připomínající původní stavbu umístěna v centrální části obce. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Ústí.

Zdroj: Bc. Jan Zajíček, Obecní úřad Ústí