17357 Výpomocná synagoga

Poškozené (známka 400) zděné synagogy

Smetanovy sady 5 (ve dvoře)

Takzvaná Výpomocná synagoga, známá také jako židovská škola, byla vybudována v roce 1875 jako doplněk k sousední Staré synagoze při její jižní straně (architekt J. Melzer). – Jedná se o stavbu na lichoběžníkovém půdorysu 20 x 8 až 10 m. Byla kryta nízkou pultovou střechou. Vnitřní dispozice byla původně rozčleněna patrovou galerií. Poté, co přestala být po 2. světové válce používána ke svému účelu, byla vestavbou dřevěného patra přeměněna na skladiště, později byla odstraněna střecha. V roce 1997 byla Výpomocná synagoga rovněž prohlášena za kulturní památku. V současnosti jsou zachovány jen obvodové zdi. - Po roce 2000 byl interiér změněn na památník obětí nacismu nazvaný „Zahrada vzpomínek“(na každém oblázku je jméno jednoho zavražděného). - Synagoga a pozemek pod ní patří Židovské obci Plzeň.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji