← kaple sv. Jana Nepomuckého (Štěchovice) kaple Nejsvětější Trojice (Štěnovice) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

JV od vsi, při lesní cestě do Štěnovického Borku

trojboká

Na trojúhelníkovém kamenném základu byla postavena cihlová bíle omítnutá stavba vysoká přes 2 m. Zakončena byla prejzovou stříškou složenou ze tří trojúhelníků, z nichž každý svou základnou směřoval do prostoru nad horním obloukem niky. Kaplička měla niky tři, pravděpodobně v nich byly umístěny sochy světců. - Nedochovaly se žádné informace o výzdobě kapličky ani důvody, proč a kdy byla postavena. Pravděpodobně měla vazbu k místu, kde stála; je pojmenováno Pod Hroby. V kronikách se uvádí, že v těchto místech byly uloženy ostatky vojáků z doby napoleonských válek nebo dokonce z doby války třicetileté. - Kaplička byla zničena na podzim 1957 v souvislosti s rozšiřováním plochy žulového lomu; tehdy při provádění skrývky v jednom z lomů směrem jižním byla kaplička stržena a zničena. Dnes je původní stanoviště kapličky vytěženo. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří firmě F1 Petrol, a.s. z Plzně.

Zdroj: PhDr. Alena Vlčková