← kaple (Štědrkov) kaple sv. Jana Nepomuckého (Štěchovice) →

VJV od kostela, u silnice, na místě dnešního domu čp. 182

Kaple stávala při silnici od Plzně, blízko kostela i hřbitova. Dnes je na jejím místě postaven dům čp.182 a vedle něj autobusová zastávka. Obecní kronika uvádí: "...kaple zasvěcená Svaté Trojici zajisté z dob, kdy kostela ve Štěnovicích ještě nebylo." Znamenalo by to, že kaple byla postavena před rokem 1753 (je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838). Kaple kdysi nahrazovala márnici. Dochovala se informace o opravě kaple v roce 1854; za oltářem byl nápis "Opraveno L.P. 1854 - rodina Boudova ze Štěnovic." - V roce 1925 požádal vlastník pozemku o zbourání kaple s tím, že chce na pozemku postavit dům. Už tehdy bylo úřadům jasné, že se jedná o cennou památku. Před zbouráním musela být kaple ze dvou stran vyfotografována, zaměřena, její inventář katalogizován a uložen v městském muzeu v Plzni. Dnes je díky tomu zachována alespoň na fotografiích. Inventář tvořily dva obrazy malované na skle a jeden olejový oltářní obraz Nejsvětější Trojice. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Zbyněk Beneš ze Štěnovic a Daniela a Zbyněk Benešovi ze Štěnovic).

Zdroj: PhDr. Alena Vlčková