17478 kaple Panny Marie Pomocné

SV od vsi, u staré silnice do Poplzů

středně velká

V rekonstrukci; má nový krov a střechu. Zdivo včetně předního štítu je dozděno do původní výše, opravena je korunní římsa. Dozděny jsou chybějící části zdiva, zazděna je i díra v klenbě. Fasáda je zničená. Bez oken a dveří, kaple je provizorně zavřená. Uvnitř byla původně barokní socha sv. Antonína. S výjimkou levé stěny je odkopána hlína od zdiva kaple. - Kaple stojí na krásném vyhlídkovém místě. - Kaple byla postavena na přání a žádost umírajícího Antonína Hrzána z Evaně (zemřel dne 5.4.1905 ve věku 71 let). Kapli postavil v roce 1905 jeho syn Antonín Hrzán, mistr zednický z Vraného. Dveře a rámy věnoval jeho zeť Karel Zeman, truhlář v Libochovicích. Rodina ji vybavila vším potřebným vnitřním vybavením. Byla posvěcena dne 30.10.1906 v 15,00 hodin děkanem Václavem Opltem. Dále se prohlášením potomci zavázali, že budou na společný náklad kapli udržovat po dobu 10 let. Kromě toho na další udržování kaple složili obnos 200,- K do Libochovické spořitelny. Smlouvu podepsali Kristina Zemanová, dcera, Anna Ezrová, dcera, Antonie Řeháčková, dcera, Marie Hrzánová, vdova, Antonín Hrzán, syn a Rosa Brunová, dcera. Jako svědek Karel Zeman, zeť. - O kapli se potom staral Karel Zeman a potom jeho synové truhláři, hlavně Václav a František. Za 2. světové války někdo roznesl, že v kapli jsou schované zbraně. Němci prolezli kapličku i celý dům rodiny Zemanovy od sklepa až po půdu. Za nějaký čas se to opakovalo znovu. Zbraně nikdy nenašli. V 50. letech 20. století byly vylomeny dveře, František Zeman je opravil. Po zabrání majetku Václava Zemana komunisty již nikdo kapli neopravoval a nastala devastace této památky. Postupně byly rozbity dveře a byla zničena střecha a poškozeny zdi. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Václav Zeman z Libochovic). Opravu kaple organizuje "Spolek kapličkáři" vedený Annou Haladovou; v roce 2024 půjde na zhotovení dveří do kaple 35.000,- Kč z Nadace OF.

Zdroj: Václav Zeman; Anna Haladová

• Anna Haladová napsal 28.12.2022 18:18

V kapli uvnitř již nic uskladněno není, neb to není možné... Bohužel někomu stálo za to ukrást i půl rozmočeného pytle s maltou, kladivo a provázek... :( Jinak je text pravda, opravy kaple pokračují. Bližší info pro zájemce na anna.hladikova@post.cz, nebo na facebookové skupině Kapličkáři

Ach jo, to snad není pravda, co jsou někteří lidé zač. Text jsem upravil.