← kaple (Nové Dvory) kaple (Nové Heřminovy) →

Torzální (známka 0) hřbitovy

hřbitovy
po 1980

K historii hřbitova uvádí stará německá kronika obce toto: „Po roce 1876 vzrůstala potřeba zřízení hřbitova pro katolíky i evangelíky. Katolický hřbitov patřící k farnímu kostelu v Zátoru, který do té doby sloužil čtyřem farním obcím Zátoru, Loučkám, Novým Heřminovům a Čakové, již nedostačoval. Evangeličtí obyvatelé byli odkázáni na odlehlý evangelický hřbitov v Zátoru. Po překonání velkých obtíží se obecní zastupitelstvo na základě žádosti člena výboru a lékaře pana Karla Türka rozhodlo zbudovat hřbitov vlastní. K tomuto účelu bylo vyměněno tzv. „obecní pole“ na dolním konci s pozemkem pana Josefa Adama z domu č. 108 a v roce 1879 byl zřízen hřbitov včetně márnice se zvoničkou. Hřbitovní kříž dodal v ceně 160 zlatých mistr kameník z Jägerndorfu (Krnova). Jako první nebožtík zde byl pohřben koncem prosince 1879 Anton Oppitz z domu č. 95. Obec mu věnovala na hrob železný kříž. Na jeho místě se dnes nachází hrobka Hüttelů.“ - Dále kronika zmiňuje hřbitovní studnu (vpravo za branou), která byla vykopána až v roce 1929. - Po válce byl hřbitov nadále používán až do roku 1963, kdy bylo další pohřbívání zakázáno z důvodu plánované stavby přehrady. Od té doby už hřbitov jen chátral. V sedmdesátých letech se objevily první pokusy o vykrádání hrobek a krádeže mramorových pomníků, zatím jen z blízkosti vstupní brány. Následovaly krádeže velkých břidlicových ploten, kterými byla pokryta hřbitovní zeď, a to i ze strany místních občanů. Nakonec byl v 80. letech 20. století, kdy obec byla spravována městem Bruntál, hřbitov zcela zdevastován. Stavební kámen podle pamětníka odvážela auta Technických služeb Bruntál, kam zmizel všechen mramor; není známo. - Po obnovení obecní samosprávy na začátku 90. let 20. století byl terén staré část hřbitova upraven a byl vztyčen prostý dřevěný kříž. - Pozemek se hřbitovem patří obci Nové Heřminovy.

Zdroj: Ing. Ludvík Drobný, Obecní úřad Nové Heřminovy