17533 židovský hřbitov pro Podbořany

Torzální (známka 0) ostatní

JJZ od vsi, při silnici z Podbořan do Očihova

V rekonstrukci; levá polovina přední části ohradní zdi je dozděna do původní výše. Zbytek ohradní zdi hřbitova je poškozen. Z plochy hřbitova jsou odstraněny náletové dřeviny. Některé náhrobky jsou vztyčeny. - Obvodová zeď je z červeného pískovce a tvoří obdélník (2923 m2). Ve východním rohu stála malá smuteční místnost. Údajně zde je více než 200 hrobů, poslední pohřbená byla 82letá paní Popperová z Podbořan. - Hřbitov byl založen roku 1889 pro židovskou obec v Podbořanech, užíván byl do roku 1938. Během 2. světové války byl téměř zničen nacisty, kteří odvezli většinu náhrobků. Také po válce pokračovala devastace hřbitova, mezi roky 1966 - 1982 byla odcizena i železná mřížová brána hřbitova. Dodnes zůstalo zachováno pouze několik náhrobků z let 1895 – 1919 a obrubníky. Márnice se zachovala pouze ve zbytku obvodového zdiva. - Hřbitov se rozkládá na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 326/1, 326/2 a 711) patří Židovské obci Teplice.